Скандал се разрази в Националната хокейна лига, след като шампионът Тампа Бей изригна като вулкан заради гола, с който загуби мач №4 от финалите за Купа "Стенли". Той дойде в 12-ата минута на допълнителното време, когато Назем Кадри донесе победата на Колорадо с 3:2 и направи резултата в серията 3-1 за този тим.

Оказа се обаче, че попадението е нередовно и не трябваше да бъде зачетено - в момента на атаката и удара, шестима, а не петима играчи на Колорадо са на леда. Това е решение, което реферите трябва да вземат долу на игрището, а те са четирима. Това уточни НХЛ в изявление днес. Но не са видяли нарушението и голът остана.

ВИЖТЕ НЕРЕДОВНОТО ПОПАДЕНИЕ И АНАЛИЗИТЕ ОКОЛО НЕГО>>>

Шампионите, обяснимо, са бесни - тяхна победа променяше баланса в сериите, като резултатът щеше да е 2-2. Сега предстои мач №5 в събота сутрин в залата на Колорадо и Тампа не може да си позволи да загуби, иначе титлата отива при противника.

Какво се случи: Назем Кадри вкара гола, като той бе влязъл секунди по-рано на леда, за да замени Валерий Ничушкин. Руснакът обаче не излезе, а остана, за се включи дори активно в атаката. В това време друг играч на Колорадо бавно се отправи към скамейката, но дори при влизането на шайбата във вратата е на няколко метра от нея, още в игра.

Именно голмайсторът е този, който е "в повече", показаха анализите на експертите.

"Бесен съм, само вижте победния гол и ще разберете защо", отсече треньорът на загубилите Джон Купър след края.

Някои биха казали, че съдбата си знае работата. Преди година, отново в плейофите, Тампа вкара по същия начин в овъртайма, за да спечели ключов мач срещу Ню Йорк Айлендърс. Пак с шестима на полето. И после стана шампион.