Сериозен скандал с манипулиране на двубои разтърси елитния снукър. Бившият Мастърс шампион Ян Бинтао бе отстранен от Световния снукър тур в рамките на продължаващо разследване за манипулиране на мачове.

Китайският състезател Ян, който е номер 16 в света, трябваше да играе в понеделник на Откритото първенство на Англия в Брентууд, но бе изваден заради дисциплинарно производство и нелегални залагания. Забраната на 22-годишния играч ще остане в сила до приключване на разследването.

Миналата седмица ръководният орган на снукъра - WPBSA - отстрани още петима китайски играчи, като става дума за организирана група.

"Очевидно е, че това е черен ден за снукъра. Но аз вярвам, че накрая този велик спорт ще излезе от блатото, в което недобросъвестно бе натикан, заяви председателят на WPBSA Джейсън Фъргюсън пред BBC Essex. - В 99.9 процента снукърът носи радост, но винаги има изключения и ние ще сме безкомпромисни. За съжаление, тази сутрин имаше категорично решение за отстраняване на Ян Бинтао в резултат на нови доказателства, които излязоха наяве в рамките на продължаващото разследване, започнало през октомври", добави той.

Скандалът бе коментиран и от бившия световен шампион НИйл Робъртсън, който призна, че е шокиран.

"Доста съм шокиран. Името му беше на таблото, за да играе в ранната сесия, а след това бе свалено", призна Робъртсън.

Отстраненият Ян, който стана най-младият Мастърс шампион от 26 години насам, побеждавайки Джон Хигинс на финала през 2021 г., има право да обжалва решението. 

Той трябваше да играе с Марк Уилямс в първия кръг на Мастърса през 2023 г. в лондонския "Александра Палас" следващия месец, но сега вероятно няма да участва и ще бъде заменен в жребия.

Ян Бинтао е най-известният играч, който е отстранен в рамките на това разследване. А из световния снукър елит се заговори, че може да има нови санкции, ако разследването стигне до корените на организираната група.