Скандалът с допинга в кенийското бягане продължава да се разраства, като вече 60 представителя на най-силната страна в тези дисциплини, изтърпяват своето наказание.

Последните наказани са Диана Кипйогеи и Пюрити Рионорипо, които в никакъв случай не са периферни атлети, а такива от топ ниво. Кипйогеи е шампионка от миналогодишния Бостонски маратон, докато Рионорипо е печелила маратона в Париж през 2017-а.

Сега и двете им титли са отнети, защото в пробата на Кипйогеи бе открито забраненото вещество Триамцинолон ацетонид, доакто в тази на Рионорипо бе открит диуретикът Фуросемид.

Така двете елитни атлетки получиха наказания от пет и шест години извън спорта, а това все повече задълбочи кризата в кенийското бягане.

Преди месец Международната федерация по лека атлетика се събра, за да разисква казуса с Кения, като в крайна сметка прецени, че на този етап няма да изхвърля бегачите от тази страна от всички състезания.

Тези, които няма допинг провинения ще могат да участват без проблем, но това струваше 25 милиона долара на местната федерация. Тази сума ще бъде инвестирана за програми срещу употребата на допинг в следващите пет години.

Освен това със случаите се заеха и кенийските власти, които обещаха да действа безкомпромисно срещу виновниците зад целия скандал.