Един от най-аристократичните спортове на уважение и традиции се разцепи - вероятно необратимо - през 2022 г., а както обикновено, причината за това са пари. Всъщност, много пари.

Саудитската инвестиция и новосъздадена верига LIV Golf внесе огромен разрив в професионалния голф, като традиционната верига PGA Tour изключи 17 от най-големите звезди заради тяхното преминаване при саудитските пари. Тези играчи ще получат колосални суми, като разликата е, че в паралелната верига турнирите не са фиксирани и на традиционните игрища по света, а се определят месец за месец.

Голямата дискусия в момента е дали играчите, избрали LIV Golf, ще бъдат селектирани за отборите на Европа и САЩ за култовата надпревара Ryder Cup 2023 в Рим. Асове като Рори Макилрой и Тайгър Уудс се противопоставиха, а ирландецът нанесе и лични обиди към някои от колегите му, преминали от другата страна на барикадата.

"Не ти ли стигнаха парите", е запитал той един от тях (неназован) при последната им среща в Калифорния, където са се подготвяли заедно за сезона. Според медиите в Щатите, в отговор е чул неособено приятни обиди на лична основа, а след това двамата са отказали да си подадат ръка и не са си говорили в дните, в които са били около комплекса и игрището.

В същото време Уудс, който продължава да е най-голямата фигура в спорта голф, се изказа неособено ласкаво и за компанията Netflix, която избра точно този сезон - първи след разрива, за да снима документален сериал за голф тура.

"Не подбрахте момента добре, а, момчета? - саркастичен бе Тайгър. - Спортът ни гори, приятелства се рушат, хората не си говорят... Не е идеалната картина пред света за голфа, нали?"

Уудс нарече действията на "отцепниците" с думите "движени от алчност и тотално загърбили традициите на спорта ни".

В отговор Дъстин Джонсън, който спечели първия от турнирите на LIV Golf, каза:

"Алчни? За мен това е идеална възможност. Получаваш повече пари, а играеш по-малко турнири. Ако някой ви предложи работа, в която да правите това, което сте правили и досега, но ви плаща повече, ще откажете ли? Аз наричам обратното глупаво, не разбирам за каква алчност се говори."

Уудс и Макилрой, вероятно най-популярните фигури в света на голфа, отказаха оферти от Саудитска Арабия за колосални суми, за да се присъединят към LIV Golf.

Говори се, че на американеца е бил предложен договор за около 800 милиона долара в следващите пет години, за да стане лице и лидер на новия тур.