Крисчън Коулмън спечели финала на 100 м на Световното първенство по лека атлетика в Доха, Катар.

Американецът бяга за 9.76 сек, което е много силно постижение (шесто в историята), за да вземе първото си световно злато. Той изпревари Джъстин Гатлин, настоящия първенец на планетата.

Така Коулмън е новият крал на спринта, но победата му остава в сянката на скандала и насочени пръсти на обвинението към него, особено в родината му.

Втори е Гатлин, трети - канадецът Андре де Грас.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Та, за скандалите около шампиона. Още в студиото на NBC веднага след победата му, Майкъл Джонсън - легендарният атлет от САЩ, обяви: "Не мога да приема Крисчън за лице на спорта ни. Той е напълно компрометиран в моите очи, независимо колко добре бяга."

Коулмън бе обвинен от Американската антидопингова агенция, че е пропуснал без обяснения три допинг-теста в последните 12 месеца. Очакваше се изобщо да не бъде допуснат да бяга в Доха, но изненадващо Агенцията оттегли обвинението в седмиците преди първенството. Семейството на леката атлетика в САЩ се възмути и репутацията на Коулмън вероятно е наранена завинаги.

Той е едва на 23 години и се очаква да атакува уникалния рекорд на Юсеин Болт от 9.58 сек в следващите години.

Дори съотборниците му от американския отбор обаче не го харесват, като отношенията му с Гатлин и друга млада звезда - Ноа Лайлс, фаворит на 200 м в Доха, се описват в пресата зад Океана като "хладни".

"Аз съм скромен и трудобюлив, тук съм да печеля титли - каза след финала шампионът. - Хората говорят неща за мен, но те дори не ме познават. Доказал съм се през годините, всеки в нашия спорт би следвало да знае, че правя нещата по правилата."

Разбира се, не се мина и без традиционните отклонения с актуални теми, които сякаш не слизат от първите страници. В случая - расистката карта.

"Хората подценяват какво ми е струвало да съм тук. Аз съм черен мъж от Атланта, а това е някой извън балона на успеха. И все пак - ето ме, благословен съм със златния медал."

Тъжно за леката атлетика, първенството в Доха се оказва огромен провал като интерес. На 50-хилядния стадион за най-зрелищната проява от надпреварата - финала на 100 м, останаха поне 20 000 празни места.

Тихата и неприятна гледка съвсем вгорчи вкуса около битката за титлата Крал на спринта, която бе спечелена и от човек, който носи допълнителен заряд на скандалност около себе си.