Преди месец Фейт Кипиегон се закани, че ще счупи световния рекорд на 1500 м съвсем скоро, и го направи.

На състезанието от Диамантената лига във Флоренция кенийката даде време от 3:49.11 мин, с което събори рекорда на етиопката Гензеба Дибаба. Тя постави най-добро постижение от 3:50.07 минути през 2015-а.

Никога досега жена не бе падала под 3:50 минути, а Кипиегон заплашваше да го направи на няколко пъти, като оставаше съвсем близо до рекорда. Във Флоренция бягането и бе близко до съвършевството, като коментарите в Италия са, че "почти не е докосвала настилката".

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ СТАРТОВЕТЕ ВЪВ ФЛОРЕНЦИЯ И РЕКОРДА НА КИПИЕГОН>>>

Самата кенийска звезда - актуална световна и олимпийска шампионка в дисциплината, събра около себе си всички атлети, които бяха в стадиона в този момент, за снимка с таблото с рекордното си време.

Тя е една от най-харесваните и обичани състезателки, чаровна и вечно усмихната. Наричат я Слънчевото момиче от Кения, тъй като сякаш никога не е в лошо настроение.

Останалите атлети идваха от сектора за скок на височина, загряващи за своите дисциплини и т.н., за да я поздравят и прегърнат.

"Това не е всичко, мога и още по-добре - каза греещата шампионка и вече рекордьорка. - Мога да падна и под 3:49, знам го. Имам резерви в бягането си.

Днес се получи чудесно, усещах го още в самото състезание. Но това не е перфектното ми представяне, то предстои.

Благодаря за подкрепата на останалите момичета, това е спорт, той е прекрасен и ние трябва да се състезаваме с усмивка, в този дух, а не като съперници на война."