Унгария ликува след края на 21-годишното чакане за европейска титла в един от най-обичаните спортове в страната - водната топка.

5000 хиляди фена изпълниха прекрасната "Дуна Арена" на брега на река Дунав, за да се насладят на драматичния успех на отбора си.

Във финалния мач Унгария победи Испания с 14:13 след изпълнение на дузпи. В редовното време резултатът бе 9:9, но при наказателните удари маджарите грабнаха титлата с успех от 5:4.

По този начин бе прекъсната тоталнта хегемония на страни от бивша Югославия в последните 9 издания на Европейското първенство.

В този период 7 от титлите бяха за Сърбия, а Хърватия и Черна гора грабнаха по една.

Въпреки тази доминация в последните 21 години, Унгария си остава най-успешният тим, като тази титла бе 13-а в историята на страната.

Финалът срещу Испания беше истинска драма. Двата отбора вече изиграха страхотен мач, завършил 11:11 в групата им, но двубоят за титлата бе още по-вълнуващ.

Испанците изпуснаха да бият още в редовното време, когато получиха право да изпълнят дузпа, но най-младият в състава - Алваро Гранадос пропиля шанса.

Вечерта бе ужасяваща за Гранадос, който пропусна и решителният удар при изпълнението на дузпи.

По този начин Испания загуби трети пореден голям финал, след този на Европейското през 2018-а и световното миналата година.

Снимка: АР/БТА