Канадските легенди Теса Въртю и Скот Мойр официално се отказаха, с което спуснаха завесата след 22 години страхотна кариера на красота на леда.

Олимпийските шампиони във фигурното пързаляне са сред най-големите световни звезди на зимните спортове, а в Канада са ВИП-персони и популярността им е колосална.

Теса (30 г.) и Скот (32 г.) започнаха да се състезават като двойка през 1997 г., като за над две десетилетия химия и бляскави изпълнения стигнаха до три световни и две олимпийски титли.

Последната бе в Пьончан през 2018-а, но следващите зимни игри са едва през 2022 г. Двамата прецениха, че силите няма да стигнат и до там. В добавка, дуетът има и две сребърни отличия от олимпиади.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Въртю и Мойр имат стотици хиляди последователи в социалните мрежи, а в родината им са със статут на кинозвезди.

Голямата мистерия дълги години бяха отношенията им извън леда, като двамата винаги са отричали упорито, че са двойка и в живота.

Доказателството дойде преди месец, когато Скот се сгоди за Джаки Масарин, която също е бивша състезателка по фигурно пързаляне.

"Всичко при нас се получи на базата на невероятно взаимно доверие и приятелство - каза при съобщаването на новината Мойр. - Нямаме търпение да гледаме как следващите поколения фигуристи надминават постиженията ни, ще сме сред зрителите със сигурност".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos