Джъстин Гатлин е една от най-противоречивите фигури в модерната история на леката атлетика. 38-годишният американец има в резюмето си две наказания за допинг, едното от които за период от четири години, но там също така личат и олимпийска и световна титла на 100 метра.

Отлагането на Олимпиадата в Токио за догодина не променя плановете му по никакъв начин. Спринтьорът планира да участва, макар че тогава вече ще е навършил 39 години.

Участието обаче не е и единствената му цел. Гатлин вярва, че може да спечели олимпийско злато в навечерието на 40-годишнината си.

"Целта ми е да участвам в Токио догодина. Мога да спечеля злато през 2021. Разликата между това да си на 38 и 39 не е толкова голяма. Винаги си казвах, че няма да бягам до 40, но сега съм близо, а още съм на пистата" казва Гатлин.

"Отказването догодина също е възможност, но аз използвам Том Брейди за вдъхновение. Казвам си, че може би 40-годишният Гатлин на пистата няма да нещо толкова откачено", добави спринтьорът, визирайки дълголетието на Брейди в американския футбoл.

Бившият световен рекордьор има медали от три Олимпиади - Атина 2004, Лондон 2012 и Рио 2016.