Новата зала "Арена Бургас" на практика не може да се използва за спортни събития. Заключението е на ПП-ДБ след питане на народния представител Антоанета Цонева до Министерството на младежта и спорта.

ММС е възложило одит, който да установи какво спортно оборудване е доставено и дали то е годно за провеждане на тренировки и състезания. Според резултатите, към момента залата в Бургас може безпроблемно да домакинства единствено на състезания по спортна гимнастика, коментира Цонева:

"Залата в Бургас се оказва един декор. Освен че беше построена след години на забавяне и непрекъснато увеличаващи се милиони левове, сега излиза наяве, че оборудването за основната дейност - спортни прояви, е или неподходящо или дори неясно в какво състояние, защото стои запечатано в сандъци и кашони".

Одитът на оборудването показвал още, че залата към момента не може да приема състезания по баскетбол, волейбол или лека атлетика. Отчитал също, че изготвените при поръчката технически спецификации са непълни или неточни, поради което част от доставеното оборудване не може да се използва за международни състезания.

"Констатирани са пропуски в сключения договор относно неговия обхват и критерии за избор на спортно оборудване. Пропуските оказват негативно влияние върху резултатите от изпълнението на договора за доставка на спортно оборудване", сочат данните от одита на ММС.

Там се посочвало още, че подът на залата е неравен, поради което монтирането на оборудване може да доведе до неговото дефектиране. Затова е необходимо да се предприемат действия за изравняването му.

Договорът за доставка на оборудване е изпълнен по документи, а оборудването е прието без забележки. Одитният екип обаче е установил, че процедурата по приемането на оборудването е изпълнена формално. Няма разопаковане, преглед и първи монтаж и така не е спазено условието за окончателно плащане. Въпреки това, според доклада, към 15 юни 2023 г. цялата договорена сума е изплатена на изпълнителя.

Снимка: БТА

Експертите излизат със становище, че за лека атлетика, волейбол и баскетбол е необходимо допълнително оборудване.

За волейбол - според експертите на БФВ настилката не позволява провеждане на състезания на европейско и световно ниво. Самата зала не позволява никакви волейболни срещи, защото бетонът не е разпробит, не са монтирани ботушите на волейболните колове.

За лека атлетика - настилката липсва, което означава, че няма писта и не може да се провежда нито тренировки, нито състезания.

За баскетбол- кошовете не отговарят за изискванията дори за мачовете от държавното първенство по баскетбол, което стана ясно още при откриването й.

Мултимилионната инвестиция в "Арена Бургас" започна с първа копка на 14 декември 2014 г., когато планираната стойност на залата беше 38,4 млн. лв. със срок за изпълнение до края на 2018 г. След неколкократни отлагания на завършването и отпускане на нови и нови суми през бюджета на спортното министерство от правителствата на ГЕРБ, размерът на държавния разход достигна 63,8 млн. лв.

В началото на 2022 г., когато ресорен министър беше Радостин Василев (ИТН), беше направен опит за допълнително финансиране с още 15 млн. лв. за "довършителни работи", но това перо беше блокирано при встъпване в длъжност на служебното правителство миналия юли. Въпреки това крайната цена е с 25,4 млн. лв. над прогнозната, а срокът за изпълнение закръгли 100 месеца при планирани 48.