Олимпийският министър на Япония Сеико Хашимото ще стане следващият шеф на организацията около провеждането на Олимпийските игри в Токио през тази година.

Хашимото, която в седем олимпиади защитава цветовете на страната си, ще наследи 83-годишният Йоширо Мори. Той бе обвинен в сексизъм заради негово изказване срещу борда на японския олимпийски комитет, в който петима души са жени.

"Ако увеличим броят на жените в борда, то тогава ще трябва да се уверим, че времето им за говорене е ограничено, защото ще имаме проблем с приключването на сбирките, а това би било досадно", бяха думите, които накараха много хора да поискат оставката на Мори.

В началото на последното събиране на борда, вицепрезидентът на организационния комитет Тошиаки Ендо заяви, че думите на Мори са обидни и веднага трябва да се назначи нов президент.

Организаторите се съгласиха, че следващият президент трябва да отговаря на някои конкретни критерии, сред които разбирането за полово равенство, както и налагането на тези ценности по време на Игрите.

Първата задача на Хашимото ще е да обърне на 180 градуса мнението на японците, които все повече са против провеждането на Олимпиадата. Те очакват сериозни икономически щети за страната си и увеличаване на заболяемостта по време на пандемия.

Хашимото е бивша състезателка в бързото пързаляне с кънки и бронзов медалист в дисциплината 1500 метра от Игрите в Албертвил през 1992 година.