Рекордьорът по изиграни мачове в редовния сезон на НХЛ Патрик Марло обяви края на кариерата си. 42-годишният център се оттегля от професионалния хокей с 1779 двубоя, а освен, че е №1 по този показател, той води и в друга категория, за която по-скоро можем да кажем, че е антирекорд.

Нито един друг хокеист не е изиграл повече мачове (както в редовния сезон, така и в плейофите), без да успее да спечели Купа “Стенли”. Марло бе и третият останал мохикан в НХЛ, който е играл и през 90-те години на ХХ век.

Така старите кучета от миналия век остават единствено Здено Хара и Джо Торнтън.

Канадецът изигра 19 сезона за Сан Хосе между 1997 и 2016 година, след това прекара две години в Торонто, завърна се в Сан Хосе преди да бъде изпратен за осем мача в Питсбърг през сезон 2019/2020 и в крайна сметка завърши кариерата си там, където я започна - с екипа на Шаркс.

Донякъде той компенсира липсващата титла в НХЛ с няколко триумфа с националния тим на Канада, включително две олимпийски и една световна титла.

Марло категорично е най-голямата легенда в историята на Сан Хосе и е лидер по изиграни мачове, голове, изстрели, общо точки, както и най-много поредни двубои. През сезон 2021/2022 той не игра в нито един мач и така на практика последната му поява на леда беше преди почти година - на 12 май 2021 година.

“Реших, че се оттеглям, преди може би две седмици. Бях наясно от доста време, че краят идва, но чак наскоро събрах нужния кураж, за да го обявява на глас. Спирам с хокея”, заяви канадецът.

“Беше много трудно да приема, че не съм играл през този сезон. Определено бе по-тежко, отколкото очаквах. Играя хокей откакто се помня и обичам да го правя. Но поне имах повече време за семейството ми. Сега това ще бъде новото ми предизвикателство - да бъда най-добрият баща и съпруг”, допълни Марло.

В плейофите той записа 195 мача, 72 гола и 55 асистенции.