Китайската национална телевизия CCTV свали от програмата си неделното дерби Арсенал - Манчестър Сити и остави разочаровани милиони фенове на английския футбол в страната. Решението дойде като отговор на една публикация в социалните мрежи от Месут Йозил, звездата на "топчиите".

Германецът нарече отношението към мюсюлманите в Китай "репресивно" и призова светът да обърне внимание на това. Правителството в азиатската република реагира и нареди на телевизията да не излъчва мача на Арсенал.

Скандалът е огромен, а клубът от Северен Лондон пусна официално съобщение, че се дистанцира от мнението на своя футболист. "Както обикновено, Арсенал е аполитичен клуб, ние имаме подкрепа по целия свят и ценим всеки наш привърженик без значение от етническа, религиозна или национална принадлежност", обясни грандът.

Така се задава втора криза по оста "голям спортен бизнес - китайска държава и икономика".

В момента в такава е въвлечена и Националната баскетболна асоциация, която също се радва на изключителна популярност в Китай. Но след една публикация в Туитър на Дарил Морли, мениджър на Хюстън Рокетс, нещата се промениха светкавично. Той също обвини китайското правителство в репресия, но срещу протестиращите в Хонконг.

И веднага бе наложено вето върху излъчването на мачове от НБА в страната.

Очаква се през тази седмица да има среща на хора от медията с представители на Висшата лига.

Азиатският пазар е изключително важен за най-продаваемото и гледано клубно първенство.