14 дни минаха от старта на битката с черни и бели армии за шахматната корона на планетата. Но и днес, две седмици след старта, 42 часа мислене и игра, 548 хода и 10 партии след началото на дуела между Магнус Карлсен и Фабиано Каруана, позициите са "без изменение". Десетте партии завършиха реми и резултатът е 5:5.

В редовната серия остават още 2 битки, след което, ако никой не сбърка и - съответно - никой не спечели партия, се задават блиц контролите и плейофният елемент за определяне на шампиона.

Колаж: Юлиян Илиев

Ако обаче си мислите, че това са 14 дни монотонно и скучно седене на двама млади мъже около дъската за великата и древна игра, бъркате.

Първо - десетте поредни ремита на старта са рекорд в историята на мачовете за световната титла в шаха.

Второ - имаше моменти "на ръба", като Карлсен пропусна инфарктно победата в партии 1 и 9, Каруана имаше златни шансове в дуели №6 и №8. И ако това са новини само за най-запалените шахматни фенове, ето ви още малко детайли от този епохален маратон на характери, физическа и психическа устойчивост и майсторство.

Атмосферата е малко като във филм за Джеймс Бонд (не защото мачовете са в Лондон) с проверките на двамата преди всяка партия. Те са с металотърсачи, машинки за улавяне на сигнали и засичане на дигитални устройства. След Тоалетната война на Крамник и Топалов в Елиста преди 11 години вече се взимат всички мерки против това някой от претендентите да мами.

В Лондонския "The College" (Холборн) имаме вече и поражения. Да, говорим за аркадата над дясното око на шампиона Карлсен, който си блъсна главата с тази на норвежкия репортер Емил Гюкилд, с когото освен сънародници са и добри приятели. Сега и двамата са с лепенки над веждите - единият край дъската, другият с микрофона в зоната на журналистите.

Шампионът вдигна скандал за лошата шумоизолация в залата на Колежа. "Ужасно е, чувам как някакви хора трополят", развика се след партия номер 8. Всъщност, проблемът беше временен, като отказа системата за изолация на "аквариума", в който играят двамата. И то - преди ключов ход на Каруана, който можеше да спечели партията!

И за десерт: Наградният фонд продължава да се увеличава, беше 1 милион евро на старта на мача, вече е 1,2 милиона. Светът става все по-любопитен, а партиите - все по-оспорвани. Който сбърка първи, вероятно ще се прости с титлата.

Снимки: Getty Images