Петра Влхова спечели гигантския слалом от старта за Световната купа в чешкия курорт Шпиндлерув Млин. 23-годишната словачка запази илюзорни шансове за спечелването на Малкия кристален глобус в дисциплината преди последните стартове след седмица.

Световната шампионка от Оре 2019 в гигантския слалом Влхова, постигна третата си победа за сезона в Световната купа. Младата скиорка от Словакия бе страхотна в първия манш, след който поведе в класирането.

Влхова премина за първи път през финала за 1:12.59 минути, а във втория манш взе трасето за 1:12.10 минути. Така с общо време 2:24.69 минути тя остави на 0.11 секунди зад себе си германката Виктория Ребенсбург, която завърши втора, и на 0.60 секунди Микаела Шифрин (САЩ).

Дори едно място по-напред на почетната стълбичка щеше да бъде достатъчно на Шифрин, за да си осигури предсрочно Малкия кристален глобус в гигантския слалом.

Преди финалното състезание за сезона в Андора, американката има 515 точки и води с 97 пред втората Влхова, която единствена може да я достигне. Ценното отличие няма да се окаже в ръцете на Шифрин, само ако словачката спечели последния гигантски слалом, а Микаела е извън първите 27 места в класирането.

В общото класиране за Големия кристален глобус първа е Шифрин с 1854 точки, пред Влхова с 1175 и Венди Холденер от Швейцария с 863. Тук интрига за отличието няма, тъй като преднината на Шифрин от 679 точки не може да бъде стопена в оставащите пет старта от Световната купа - два слалома, едно спускане, един супергигантски слалом и един гигантски слалом.