Случаят "Слава Войнов" отново изплува в публичното пространство, особено в САЩ и Русия, след като НХЛ официално отказа помилване на хокеиста и удължи санкцията му да края на сезон 2019-2020 г.

Така изгнанието на един от най-големите таланти на леда в последното десетилетие няма да приключи тази есен, както се очакваше.

Вячеслав Войнов бе смятан за един от най-ценните защитници в руския хокей от ранна възраст и през 2008 г., когато бе едва на 18, го взе Лос Анджелис Кингс от НХЛ.

След три сезона из дублиращите отбори в Калифорния, направи дебют и заигра в най-силната лига по хокей на планетата и спечели Купа "Стенли" още в първия си пълен сезон. След това повтори постижението и през 2014 г., поставяйки и рекорд в историята на НХЛ по голове от защитник в плейофите. Кингс удължиха договора му за нови 6 години и го направиха един от най-добре платените играчи на тази позиция в лигата.

През октомври същата година обаче преби жестоко съпругата си Марта Варламова (на снимката двамата позират с Купа "Стенли"). Жената бе откарана в болница, наложи се да и направят осем шева на главата, имаше кръвоизливи в стомашната област, охлузвания и синини. Слава я е ритал и блъснал в плазмения телевизор, като Марта имаше и мозъчно сътресение.

Обвиненията го извадиха от състава на Кингс, а евентуалното доказване на вината му щеше да го вкара за 7 години в затвора в Калифорния. Съпругата му обаче странно оттегли обвиненията, обяснявайки, че "показанията и са грешно записани, защото не говори добре английски език".

Принудиха го да напусне страната, а НХЛ му наложи петгодишна забрана да играе в Щатите и Канада. В този период спечели титла с петербургския СКА в Континенталната лига в Европа, а преди година взе и олимпийско злато с Независимите атлети от Русия, както се казваше тимът на руснаците на игрите в Пьончан.

Преди дни адвокатите му са подали формален иск дали Войнов може да играе от следващия сезон в НХЛ, тъй като санкцията изтича, а интерес към него от водещи отбори не липсва.

Но вместо чаканото "да", отговорът е да бъде удължено наказанието му за още една година. След нейния край Слава Войнов ще е на 31 години и вероятно отново ще бъде желан от силни тимове в НХЛ. Но не е ясно дали няма да има нова промяна и изгнанието му да бъде продължено.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos