Една наглед невинна снимка с фенове разпали скандал около световното първенство по ръгби, където останаха само четирите най-силни отбора. Фотосът е направен часове след горещия четвъртфинал Уелс - Франция (20:19), спечелен с драма и есе в последните минути от британците.

Преди това френският отбор остана с човек по-малко на терена заради глупави и брутални действия на Себастиен Ваамаина, ударил с лакът Аарон Уейнрайт. Беше грозно, а и опасно - главата на играча от Уелс щеше да отхвръкне.

Съдията Яко Пейпър (Южна Африка) не видя ситуацията в първия момент, но намесата на видеоасистенцията, използвана от години в ръгби, помогна. Заслужен червен картон за огромния Ваамаина.

Това спомогна много за обръщането на мача в полза на Уелс, който изоставаше с 13:19 в този момент. И прати британците на полуфинал точно срещу страната, от която е арбитърът - Южна Африка.

След края дискусии около червения картон реално нямаше, ситуацията не бе дори спорна. Но часове по-късно Пейпър се снима с фенове на уелския отбор в заведение в Япония (не е ясно точно къде са се засекли), правейки жест като за удар с лакът. Запалянковците около него правят същото. Сарказъм, неуместен след ситуация, която е решила толкова важен мач.

Във Франция реакциите са гневни и поведението на съдията е наречено "скандално". Световният ръгби борд ще разгледа инцидента със снимката, изплувала из социалните мрежи и обиколила световни медии.

Най-вероятно Пайпър ще бъде наказан да не ръководи повече мачове на световното в Япония.

А там останаха четири двубоя. Двата полуфинала са през уикенда, като в събота Англия ще опита да спре товарния влак в черни екипи, в каквото отново се е превърнал шампионът Нова Зеландия. В неделя Уелс среща Южна Африка.