София ще кандидатства за домакинство на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 година. Това е ясно след срещата днес на Томас Бах, председател на МОК, с премиера Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

"Това, което правите, е невероятно. В момента в България се провеждат три световни първенства в олимпийски спортове, което мисля, че е олимпийски рекорд - каза Бах. - За една година в Германия организирахме 11 световни шампионата по олимпийски спортове, но нямам спомен три от тях да са били по едно и също време. Това ми дава повод да ви окуража да минете на следващо ниво и да кандидатствате за домакин на Зимни олимпийски игри.".

Премиерът Борисов коментира, че ще се чувства по-уверен в успешното ни домакинство, ако първо страната организира младежки Зимни олимпийски игри. Министър-председателят възложи на министър Кралев да подготви кандидатурата на София за домакин на игрите през 2024 година.

Първите консултации с МОК относно кандидатурата на България ще бъдат по време на Летните олимпийски младежки игри в Буенос Айрес през октомври.

По-късно днес Бах ще се срещне с български олимпийски шампиони и медалисти в Национална художествена галерия "Двореца", където първо ще разгледа уникалната изложба с 91 живописни произведения от колекцията на легендарния Боян Радев. Изложбата е посветена на 50-ата годишнина от спечелването на златния олимпийски медал на бореца в Мексико 1968.

Привечер Томас Бах ще бъде официален гост на Световното първенство по художествена гимнастика в зала "Арена Армеец", в събота ще гледа на живо Световното първенство по гребане в Пловдив, а след това ще има среща с президента Румен Радев, преди да отпътува за Лозана.