В София бе открит първият Световен форум на Международната федерация (АИБА) за равни права в бокса (AIBA Gender Equality Forum).

Събитието събра министри, шефове на федерации и асоциации в спорта, както и звезди от ринга.

"Равенството на половете в спорта не се изчерпва само с предоставянето на еднакви възможности за спортно развитие на мъже и жени - каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев. - Радостен съм, че в последните години в българския бокс, а и в целия български спорт има такова уважение към възхода на нашето женско направление.".

Участие в събитието ще вземат повече от 40 жени от над 30 държави от 5-те континента и от всички нива на бокса - треньори, съдии, технически лица, президенти и вицепрезиденти на федерации. Инициатор и основен организатор е вицепрезидентът на Българската федерация по бокс и председател на комисията по женски бокс на АИБА Емилия Груева.

Преди три месеца в обновената в София се проведе Европейското първенство по бокс за жени.

Министър Кралев изнесе и данни на Международния олимпийски комитет, според които на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес за първи път броят на жените спортисти ще бъде равен с този на мъжете. На последната Зимна олимпиада в Пьонгчан жените бяха 43% от спортистите - рекорд до този момент. На следващата Олимпиада в Токио процентът ще достигне 48.

На събитието присъстваше и заместник-председателят на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева, а в София за форума са изпълнителният директор на АИБА Том Вирджетс и трима вицепрезиденти на Международната централа - Франко Фалчинели (президент на Европейската боксова конфедерация), Освалдо Бисбал (президент на Американската боксова кофдерация) и Мохамед Моустахсане (президент на Африканската боксова конфедерация).

От българска страна участие ще вземат шампионката в професионалния бокс Деси Кирова, по-известна като Дейзи Ланг, доскорошната националка с медали от европейски и световни първенства Светлана Каменова, която е международен треньор към АИБА и Мария Каваклиева - международен съдия от най-висок ранг.