Четирикратната световна шампионка в художествената гимнастика Александра Солдатова говори за неща от личния живот и битката за здравето, която води вече от доста дълго време.

В последните дни звездата попадна в новините по неприятни причини, след като бе приета в московска клиника с нараняване на ръката и се заговори, че е опитала самоубийство.

Това бе опровергано от самата нея, а днес тя участва на галаспектакъла след последните съчетания на Гран при в руската столица. Но не игра в състава на националния отбор на домакините.

Солдатова не е викана в тима от септември, когато припадна по време на състезание в Португалия.

Заради това не попадна в състава и за Световното първенство в Баку през миналата есен.

"От почти две години и половина страдам от булимия - призна гимнастичката пред ТАСС. - След Европейското първенство миналата година казах, че съм готова да се лекувам, да вляза в болница и да се концентрирам върху това. Но останах там кратко време, почувствах се добре и напуснах клиниката.

Това бе моя грешка, трябваше да остана и да довърша лечението си. Върнах се на тренировки, но Ирина Винер (треньор на руския отбор и шеф на федерацията - б.р.) бе категорична, че докато не съм напълно здрава, няма да бъда в отбора. Отново влязох в болница за месец...

Това време е много тежко за мен. Тялото ми беше станало толкова крехко, че настръхвам като се сетя за това. Имаше период, в който се лекувах месец, започвах подготовка и печелих състезания. И пак започвах лечение...

Така беше през лятото на 2018-а, когато спечелих и златото на Световното първенство. Това е най-ценният ми медал, само аз знам какво означава за мен."

Солдатова е категорична, че не се отказва от спорта. Но трябва да е напълно здрава и физически, и психически. Засега не се вижда как ще е в състояние да влезе в състава за Олимпиадата в Токио в края на лятото, но това е нейната мечта.

Още веднъж тя призна, че е шокирана от писанията за опит за самоубийство през седмицата.

"Измислица, просто се порязах, загубих кръв и освен това изпаднах в паника - разкри гимнастичката. - Нещата, които прочетох, са шокиращи."