Солт Лейк Сити изрази готовност да бъде домакин на зимната Олимпиада през 2030 година. Американският град вече веднъж прие подобен форум - през 2002 година, а сега в САЩ отново имат желание да организират събитие от подобен ранг.

“По-голямата част от необходимата инфраструкутра е готова, все пак домакинствахме на Олимпиадата през 2002 година. В диалог сме с Международния олимпийски комитет за конкретна година, а в зависмост от нуждите на олимпийското движение, това може да се случи още през 2030 година”, каза председателят на олимпийския и параолимпийския комитет на Щатите - Сюзън Лайънс.

Ванкувър, където се проведоха зимните олимпийски игри през 2010 година, също обмисля вариант за нова кандидатура за домакинство, като сходна е и ситуацията със Сапоро - домакин на Игрите от 1972 година.

Испанската автономна област Каталуния също е сред желаещите да приемат зимна Олимпиада в бъдеще. Барселона организира летните олимпийски игри през 1992 година.

Украйна също е в списъка с потенциални кандидати, макар в момента ситуацията в страната да е крайно нестабилна.

От МОК все още не са определели дата за решение кой да бъде домакин на Игрите през 2030 година, след като досегашната кампания за кандидатстване бе премахната. При нея потенциалните домакини имаха две години, за да подготвят и промотират кандидатурата си.

Следващата зимна Олимпиада ще се проведе през 2026 година в Италия - в Милано и Кортина Д’Ампецо.