Лекоатлетите от Русия и Беларус няма да получат разрешение за участие в най-престижното сезонно състезание в този спорт - "Диамантената лига", съобщиха организаторите.

От Лигата обявиха още, че това решение е взето съобразно препоръката на съответните федерации и спортни организатори, които имат отношение към този спорт.

"На Общото събрание на "Диамантената лига", проведено в Белград, структурите на Лигата приеха препоръката на борда, че оторизираните неутрални спортисти от Русия с право за участие, както и атлетите от Беларус са изключени от всички състезания на "Диамантената лига" в обозримо бъдеще", се казва в изявление на организаторите.

"Тази препоръка следва решението на много спортни ръководни органи и е взето от Световния съвет по лека атлетика. То отразява практическите и логистични проблеми, които състезанието може да бъде получи, ако спортисти от Русия, дори и като независими състезатели, както и атлети от Беларус могат да донесат на леката атлетика, ако бъдат допуснати да се състезават", продължава изявлението.