Олимпийската шампионка в отборния турнир от Игрите в Пекин 2022 Камила Валиева и световната шампионка за 2015 година Елизавета Туктамишева ще участват на първенството на Русия по фигурно пързаляне, съобщиха местната федерация.

При жените ще стартират също София Акатиева, Алина Горбачьова, Ксения Гущина, София Захарова, Анастасия Зинина и други, а при мъжете Марк Кондратюк, Дмитрий Алиев, Андрей Анисимов, Роман Атояр, Матвей Ветлугини т.н.

Първенството ще се проведе от 22 до 25 декември в Красноярск и на практика е единствената възможност за състезателна изява, след като руските фигуристи бяха извадени от всички международни надпревари заради инвазията в Украйна.

16-годишната Валиева е разследвана за употреба на забраненото вещество "триметазидин", което беше открито в нейната проба от 25 декември 2021 година.

Резултатът обаче стана ясен през февруари, по време на игрите в Пекин, когато тя спечели злато в отборния турнир по фигурно пързаляне.

Вчера беше разпространена информация, че в последните месеци на Валиева са вземани две допинг проби, които са били отрицателни. Изследванията обаче са били направени в руска лаборатория.