Да спортува вашето дете не е задължително, но е ключово по повече от една причини. За това какви са ползите при хлапетата от това да се занимават с индивидуален или колективен, дори няма смисъл да задълбочаваме. А у нас вече съществуват и достатъчно варианти за това, както платени, така и безплатни.

Как и къде да търсим спорт за детето?

Възможностите са няколко, като една от тях е, че повечето училища предлагат варианти, като са свързани със спортни клубове на локално ниво. Заниманията реално са извънучилищни, а ролята на учебното заведение е да свърже родителите с хората от клуба.

Безплатният вариант идва от Центъра за подкрепа на личностно развитие, открит през 2016 г., в който е включена и Ученическата спортна школа. Тя се финансира от съответната община, като само тази в София предлага следните видове спорт: художествена гимнастика, футбол, лека атлетика, хандбал, спортна гимнастика, волейбол, баскетбол, бадминтон и плуване.

Всяко дете в столицата на възраст от 5 до 17 г. може да се включи, като се организират групи. Школата разполага с 8 басейна, както и игрища и зали на стадион "Васил Левски", "Триадица" (където е центърът и офисът на организацията), стадионите на Славия и Локомотив, както и физкултурните салони, където ги има в училища и детски градини.

Контактите са на сайта на школата.

Това е единствената структура за напълно безплатен детски спорт.

Другите възможности идват от изцяло извънучилищни занимания, които родителите сами трябва да потърсят и организират, влизайки в контакт с клубове.

Колко струва?

Да тренира детето ви футбол не е скъпо удоволствие, освен ако нямате амбиции това да е сериозно занимание с поглед към оставане в играта и след училищна възраст. Някои клубове предлагат възможности с такси от 60-80 лв. месечно, а други - дори и безплатно. Различна на отделните места е и ситуацията с екипировката (не е евтина, но е несравнима с тенис, например), а клубове работят по места и с училища, чрез които набират деца за занимания.

Тенисът е най-скъп като спорт за децата ни, но в последните 2-3 години се оказва вероятно най-масов (извън футбол) от търсените от родителите варианти. На година това удоволствие може да струва между 1700 и 2500 лв., като според интензитета на тренировки цената варира. Обикновено тя е около 30-45 лв. на занимание, но добавяме и екипировка, която се поема от родителите. Клубовете осигуряват ракети и топки в общия случай.

Баскетболните и волейболните клубове работят заедно с училища по райони, като цените са далеч по-ниски (30-40 лв. на месец или 7-9 на тренировка). Има и организации като специализираната в работа с подрастващи школа БУБА Баскет, която през училищни програми предлага възможности за тренировки на символичните 2,50-3,00 лв. на час.

Ските са сравнително скъпо удоволствие, но и тук се предлага организиране на лагери през училищата. Седмица на Витоша с ежедневни занимания за детето може да струва до 300 лв., като транспорт и храна са осигурени от организаторите.

Голям е интересът към плуването, като там таксите варират между 60 и 100 лв. при отделните клубове, а екипировката на едно дете не е по-скъпа от 200 лв. на година.

По-специфични са нещата с популярните сред родителите и децата бойни спортове, както и фехтовка (таксите са 55-75 лв. на месец). Спортните танци също се радват на бум, като няколко големи школи работят с училищните настоятелства и подбират групите си именно в сътрудничество с училищата. В общия случай, ако се случва през учебното заведение, записването за спорт идва на по-ниска цена, независимо, че отново е към частен клуб.

Всичко горепосочено не включва евентуални участия в състезания, ако клубът избере детето за тях. Там таксите са допълнителни и отново се поемат от родителите.

Естествено, отделно съществуват казусите с транспорт на децата, както и удобното време за спорт. Строго индивидуално е какво решение ще се търси по тях.

Но варианти определено има.

В своята рубрика "Отново в час" ние се опитваме да ви даваме ценна информация или съвети за предстоящата учебна година. Тъй като не винаги е лесно да се разбере от какво точно имат нужда учениците, може да намерите някои подаръци или други любопитни за тях неща тук >>>

Забележка: Цените са ориентировъчни и основно базирани на проучване сред софийските клубове и школи. Извън столицата стойностите са по-ниски в общия случай.