Спортист №1 за годината - Владимир Илиев, кацна на родна земя и получи своята награда.

Той не успя да присъства на церемонията през миналата седмица, защото тя съвпадаше със стартовете от Световната купа, като статуетката от негово име взе легендарната Катя Дафовска.

Илиев заслужи приза си с уникалното представяне и второто място на Световното първенство в Йостерсунд през март. Това бе и първи медал на такова ниво за мъжкия ни биатлон.

Владо призна, че тази наградата е огромна чест за него, но също така заяви, че не може да си представи, че ще продължи да се състезава след Олимпиадата през 2022-а, когато ще е на 36 години.

"Там където бяхме, нямах интернет и не следих реакциите. Доволен съм, че спечелих наградата, защото тя ще ми вдъхна увереност и сила. Така и изминалият сезон придобива добър завършек, защото "Спортист на годината" е чест за всеки.

До Олимпиадата със сигурност ще остана, но след това трудно нещо може да ме убеди да продължа. Засега се чувствам добре и знам къде са ми проблемите. За да се развивам, през следващите две години трябва да усъвършенствам стрелбата ми. Няма накъдето толкова да се развивам иначе.

Всеки гони първото място и се стреми към световната титла. През тази година вижданията ми са различни, но има два отбора, които превъзхождат всички от гледна точка на екипировка - Норвегия и Франция. Нямаме какво да направим, защото те имат много големи възможности. Показаха, че превъзхождат дори държави като Русия и Германия.

Хубаво е, че съм сред първите от останалите, което говори достатъчно за работата, която вършим с моя екип.

Тази година за първи път световното първенство ще бъде преди европейското и това е хубаво. Не че европейското пречеше, но големите отбори си имат първи и втори състави, а ние караме и на двете. Сега ще можем да се подготвим по-добре за световното. То е в Италия, а веднага след него е европейското в Естония. То ще бъде на височина и това ми пасва. Обичам да бъде максимално високо и трудно за бягане, защото това е близко до условията, в които тренираме", зави той.

Снимка: БТА