Двукратният ни олимпийски шампион и председател на Българската федерация по кану-каяк - Николай Бухалов, коментира избухналия вчера скандал.

Световната шампионка и олимийска надежда на страната ни - Станилия Стаменова, обвини федерацията чрез фейсбук профила си, че не е получила финансиране за подготовката си за Олимпиадата в Токио.

Тя дори се оплака, че е била обвинена от клуба си, а лодките й са били заключени и тя няма достъп до тях.

На специална пресконфереция Николай Бухалов заяви, че обвиненията са обидни, защото именно федерацията е изградила Стаменова като спортист. Огромна роля в кариерата й е имал и самият той.

"Много ми е неприятно, че съм тук по такъв повод. Събрали сме се по повод публикациите на Станилия Стаменова - упрекната е федерацията, че едва ли не пречи на подготовката й. Това е един безпрецедентен случай, тъй като Станилия Стаменова е продукт на федерацията. Раждайки се женското кану, виждайки нейната амбиция, тя е отгледана от тази федерация. Федерацията е правила най-доброто за нея през годините. Аз лично съм бил част от подготовката й. Тя постигна най-добрите си резултати с мен. Беше в труден период, взех я в Тракия в Пловдив.

Мисля, че това са единствените месеци работен стаж. Най-малкото е обидно да бъдем укреквани, че й пречим. Да не изреждам имената, но през годините при нея са се сменили девет треньора, включително и аз. Винаги сме имали проблеми с подписване на договори с нея - оказа се, че и чужденци.

Тя няма треньор и не може да води подготовка. Затова не може да подпише договор с федерацията. Средствата от Министреството ще обезпечат подготовката й, но тя трябва да има треньор.

Нашият спорт е опасен, водата е студена, има случаи, при които са си отишли хора. Няма как Станилия да води подготовка без треньор. Имало е случаи, когато тя е ставала световна шампионка и не е имало такъв интерес, какъвто има сега.

Можете да проверите в публикацииите във "Фейсбук" как е водила тя подготовка през миналата година. Говорим, че тя е световна шампионка през 2015 г., но оттогава нещата са се променили много. Тя отказа да участва на единственото състезание. Виждам в публикациите, че тя има травми. Направен е ядрено-магнитен резонанс, федерацията е предложила лечение, но тя е отказала. По време на Световната купа в Сегед тя е участвала на друго състезание в Пловдив.

Миналата година имаше подписан договор с Нина Минарешка - тя не се яви на квалификационното състезание за Световната купа. Станилия категорично каза, че няма да участва - не отиде на Пирдоп, където имаше лагер. Отчетите на треньора бяха, че Станилия не е с нея и тя не може да даде отчет. Ако вие смятате, че това е професионална подготовка, според мен не е.

Аз не мога да обясня нейното поведение. Гледайки от моята гледна точка, оставайи броени дни до квалификацията, нямаше да си реша проблема чрез социалните мрежи, а щях да говоря с хората от клуба и от федерацията.

В Кърджали беше проведен разговор с нея. Що се отнася до федерацията - всяка година е трудно намирането на човек, който да работи с нея", сподели Бухалов.