Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и легендата Йордан Йовчев се включиха в честванията по случай Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. Илиев посрещна щафетата с олимпийския огън и прие факела от групата спортисти в София, а по същото време шествия имаше в редица градове, сред които Бургас и Благоеврад.

"Всеки българин се гордее с успехите, които постигат нашите атлети и треньори на олимпийски игри. А като зазвучи българският химн на почетната стълбичка в тяхна чест, сълзи от радост пълнят очите ни. Пожелавам на нашите състезатели здраве, сила и да вярват в собствените си умения. Техните успехи са нашата радост", каза министър Илиев.

За първи път факелната щафета в чест на Международния олимпийския ден и Деня на българския олимпиец ще финишира пред Френския институт в столицата. Така предаването на символичния огън ще се свърже с домакините на следващите летни олимпийски игри, които ще се състоят в Париж идното лято.

Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 година. На 23 юни през 1894 г. в Сорбоната в Париж на Първия олимпийски конгрес се ражда идеята за организиране и провеждане на първите съвременни олимпийски игри в Атина и за създаването на МОК.

БТА

Междувременно пък стана ясно, че същинският огън за Олимпийските игри в Париж през 2024 година ще бъде запален на 16 април, отбелязвайки обратното броене до най-голямото спортно събитие, което ще се проведе от 26 юли до 11 август във френската столица.

Огънят ще бъде запален в древна Олимпия в Гърция, родното място на Игрите, и ще остане в страната до отпътуването му за Франция от Атина на 27 април. Той ще пристигне в Марсилия на 8 май.

Щафетата с факела ще премине през Монпелие, Корсика, Бордо и Мон Сен Мишел до 7 юни, когато ще напусне пристанищния град Брест с лодка, за да посети отвъдморската територия на Франция. Той ще се върне в континентална Франция с лодка на 18 юни. След това огънят ще посети Страсбург, Реймс и Лил, преди да се върне в столицата Париж на 14 и 15 юли.

В традиционната церемония на мястото на древните Игри, актриса, която играе ролята на върховна жрица, запалва огъня за всяка олимпиада с помощта на параболично огледало преди да предаде пламъка на първия факлоносец на стадиона в Олимпия. След кратка щафета в Гърция, пламъкът се предава на града домакин.