Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпрати 18 български състезатели, които ще вземат участие на Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Абу Даби. Събитието започва утре и ще продължи до  21 март. Очаква се голяма конкуренция - 7 000 състезатели от близо 170 държави ще вземат участие в 24 вида спорт. За състезанията се очакват близо 500 000 зрители по трибуните.

"Знам, че ще се представите успешно, както всеки друг път - каза министърът. - Вие знаете собствените си възможности, вярвате в силите си и ще успеете да защитавате достойно честта на България. Това ще бъде едно чудесно изживяване за всички вас, особено за тези, които отиват за пръв път на тези игри."

С решение на управителния съвет на фондация "Български спорт" и съдействието на Министерството на младежта и спорта, участието в световните игри на Спешъл Олимпикс България е подпомогнато с 10 000 лв.

Председателят на Спешъл Олимпикс България Храбър Натов благодари на Министерството на младежта и спорта и фондация "Български спорт" за оказаната подкрепа.

"Изключително сме благодарни за подкрепата, която министър Кралев ни оказва. Специално благодаря и на Спешъл Олимпикс България и прекрасния им екип за всичко, което правят. Защото аз като майка знам колко е важен спортът и как децата се развиват благодарение на него", каза Нели Ангелова, представител на семействата.

На събитието присъстваха още Пламен Кръстев, член на управителния съвет на фондация "Български спорт", д-р Христо Христозов - Национален директор на Спешъл Олимпикс България, представители на семействата и др.

България получи квота от 18 атлети с интелектуални затруднения на възраст от 14 до 42 години. Представителите ни ще вземат участие в седем спорта - лека атлетика, бадминтон, конна езда, плуване, силов трибой, тенис, боче.