Спортният арбитражен съд (КАС) ще разгледа делото срещу руската фигуристка Камила Валиева от 26 до 29 септември, съобщиха от организацията, цитирани от БТА.

"Съветът на Спортния арбитражен съд, който отговаря за спора между Руската антидопингова агенция (РУСАДА), Международният кънки съюз (ИСУ), Световната антидопингова агенция (УАДА) и руската фигуристка Камила Валиева, ще проведе съдебни заседания с участието на страните и техните представители на 26, 27, 28 и 29 септември 2023 година", се казва в съобщението.

Изслушванията ще се проведат в централата на КАС в Лозана (Швейцария). Съобщава се, че някои страни, свидетели и експерти могат да участват в заседанията чрез видео връзка. Обсъжданията ще се провеждат при закрити врати. Въз основа на резултатите комисия на КАС ще подготви решение, като датата на обявяването му все още не е ясна.

Страните ще могат да обжалват решението на КАС пред Федералния съд на Швейцария в рамките на 30 дни.

17-годишната рускиня даде положителен тест за забраненото вещество "триметазидин". То беше открито в пробата й от 25 декември 2021 година, но резултатът от теста беше обявен едва през февруари по време на игрите в Пекин. По това време тя вече беше спечелила злато в отборния турнир.

Камила Валиева беше допусната до участие в индивидуалния турнир в Пекин 2022, в който зае четвърто място. Фигуристката е европейска шампионка от 2022-а и държи световните рекорди за най-високи оценки в кратката, във волната програма и в общия сбор.

През януари тази година Дисциплинарният комитет на РУСАДА оправда Валиева, след като установи, че фигуристката е извършила нарушение на антидопинговите правила, но това не е по нейна вина или небрежност. Срещу нея не бяха предприети санкции, с изключение на анулиране на резултатите й от руското първенство, на което тя спечели златен медал в края на декември 2021 година.

УАДА не се съгласи с решението и го оспори пред КАС. Организацията настоява Валиева да бъде наказана за четири години. РУСАДА и ИСУ също станаха страни по делото. На 23 април стана известно, че КАС е обединил жалбите на всички страни.

Снимка: Getty Images