Историческо решение взеха в Министерството на спорта.

След 2-годишна сага българските параолимпийци издействаха равни премии с тези на призьорите от олимпийските игри. Досега за златен медал параатлетите получаваха 160 000 лв. - или 64% от сумата за олимпийците.

"Паралимпийските игри са второто най-голямо световно спортно събитие след олимпийските игри. Участието в най-високия международен спортен форум за хора с увреждания е резултат от усилената работа от страна на атлетите и техните треньори след покриване на квалификационни норми при най-висока конкуренция", се посочва в публикуваните промени в Наредба №5 на Министерство на младежта и спорта.

През септември 2021 г. сребърният медалист на 1500 м от параолимпийските игри в Токио - Християн Стоянов, изрази възмущението си от липсата на равнопоставеност. Към онзи момент параолимпийците получаваха значително по-малко финансиране за подготовката си. Докато сребърен медалист от олимпийски игри получава 200 000 лв., Стоянов трябваше да награден с едва 20% от тази сума, или 35 000 лв.

"Това според мен е недоразумение, което е от години наред и е време да се реши. Време е да направим нещо!, заяви пред bTV Стоянов. - Единственият мотив, който виждам е, че ние не сме достатъчно оценени като спортисти... нашите постижения не са толкова високи, колкото тези на олимпийците".

Вследствие на дискусията през октомври 2021 г. премиите на спортистите с увреждания за постиженията им на параолимпийските игри севдигнаха почти тройно - до 64% от сумите, предвидени за призьорите от олимпийските игри. Поправката влезе в сила от 1 януари 2022 г.

С последните промени за първи път се въвежда премиране и на младите спортисти от първа възрастова група преди мъже и жени, които ще могат да получават еднократни парични награди за призово класиране на световни и европейски първенства по олимпийски дисциплини и категории, съобщи пресцентърът на ММС.

Към момента подобни финансови стимули не се предвиждаха. Целта на нормативната промяна е младите ни надежди да бъдат насърчени да продължат активно да тренират и да се състезават в условията на висока конкуренция, да постигат отлични класирания в първенствата от най-висок ранг и да получават удовлетворение от полагания труд и усилия.

Новите текстове предвиждат 20 000 лева за първо място на световно първенство и 10 000 лева - за европейско.