Единствената ни медалистка в Токио 2020 досега Антоанета Костадинова отново посяга към призово класиране на 25 м пистолет в спортната стрелба, след като заема трето място в квалификациите на дисциплината.

Преди четири дни българката спечели сребърен медал на 10 метра пистолет.

На 25-те метра в пресявките тази сутрин Антоанета постигна 293 точки и беше изпреварена само от Зорана Арунович (Сърбия) с 296 точки и от защитаващата титлата си от Рио 2016 Ана Коракаки (Гърция) с 294 точки.

Втората част от квалификациите е утре рано сутринта (3 ч наше време) с бърза стрелба, след която първите осем състезателки влизат във финала.

Легендарната Мария Гроздева, двукратна олимпийска шампионка в дисциплината от Сидни 2000 и Атина 2004, е 22-ра с 288 точки.

Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

"Не е невъзможно да се пребори за финал, но ще бъде доста трудно. Ако беше направила последния изстрел и беше стигнала до 290, шансовете щяха да бъдат много, много добри", коментира личният треньор и съпруг на Гроздева - Валери Григоров.

Същевременно българската състезателка по ловна стрелба Селин Али завърши на 20-о място в дисциплината трап.

За 19-годишната ни състезателка това бе олимпийски дебют. Тя уцели 115 от 125 чинийки в квалификациите, след като направи по-слаби първа и последна пета серия с по 22 точки.

120 точки бяха достатъчни за попадане в първата шестица и класиране на финала.

Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

"Със сигурност вълнението беше много, много голямо - коментира след участието си Али. - Ходила съм на много големи състезания, но не съм изпитвала подобно нещо. В първата серия вълнението беше свързано с началното притеснение, а в последната серия то беше по-скоро от това, че се движех много добре, по-добре отколкото съм очаквала. В никакъв случай не се чувствам сломена. Главата ми е високо вдигната. Имах резултат, към който се целих. Приближих се максимално до него - може би 2 панички над това, което направих тук. Не мога да кажа, че съм разочарована, със сигурност резултатът ми не е лош, но е недостатъчен на такъв форум.

Условията оказаха изключително влияние. Беше много тежко. В официалните тренировки стреляхме на дъжд, в състезанието беше много горещо и задушно. Не е лесно да стоиш на слънцето за толкова дълго време. Аз лично имам много тежки главоболия от това слънце."