Джон Хигинс и Рони О`Съливън сътвориха паметник на снукъра и държаха в напрежение стотици хиляди пред телевизорите за техния четвъртфинал в "Мастърс" надпреварата в Милтън Кийн, Англия.

Битката на два от динозаврите в този спорт се превърна в класика, като това бе 70-ата среща помежду им на най-високо ниво.

Хигинс победи с 6:3 и изхвърли от надпреварата най-харизматичният и разпознаваем играч в света, а и актуален световен шампион - Ракетата Рони. Бе изравнен рекорд - пет поредни сенчъри брейка (над 100), като три направи Хигинс, а два - О`Съливън.

Като цяло зрелището бе изключително и тази прастара вражда, започнала през далечната 1992 г. продължава да е една от най-великите в снукъра.

На полуфинала Хигинс ще срещне Дейвид Гилбърт, а другата двойка е между шампиона на турнира от 2020-а Стюърт Бингам и китаеца Ян Бинтао.

"Страхотно беше - каза шотланският ветеран, вече на 45 години, но продължаващ да държи много високи стандарти в снукъра. - Това бе много качествена игра, направиха се съвсем малко грешки. Можеше да победи всеки един от двама ни, а аз за себе си съм доволен, че успях да повиша нивото си отново срещу един от най-силните."

Съперникът му, по традиция, не изглеждаше съсипан от загубата. Отдавна е ясно, че Рони е над тези неща.

"Аз сбърках няколко пъти - призна Ракетата. - Когато направиш такива грешки срещу играч като Джон, това ти струва скъпо. Няма как да го биеш, ако не намалиш своите грешки. Той бе твърде добър за мен тази вечер, въпреки че на хартия резултатът показва сравнително изравнени сили."

Бившият световен шампион Джон Парът, който коментираше мача за BBC, каза в анализа си след края:

"Неслучайно ние в снукъра го наричаме Магьосникът от Уисшоу. Остави ни без думи тази вечер, от началото до края. От доста време не го бях виждал да играе така. Рони не бе слаб, просто Хигинс бе брилянтен!".