Президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова заяви, че е щастлива от представянето на българските спортисти на олимпийските игри в Токио 2020.

Днес тя присъства на връчването на наградите на БОК и на призовете "Спортен Икар".

"Аз съм изключително щастлива, защото това беше една изключителна, великолепна, една златна олимпийска година за българския спорт. България има своите герои, България в Токио спечели шест медала, от които не един, не два, а три златни. Аз съм много горда от тези 10 момичета, благодарение на които тук чухме българския химн, всички ние сме горди, че сме българи, защото от доста дълго време нямаше медал, нямаше българския химн", каза Костадинова.

"Имаше хора, които преди да замине нашата делегация казаха, че е много малка, но ние го доказахме. Не е важно количеството, а е важно качеството. Освен тези наши брилятни, златни дами, ние си имаме и своите герои при младежите. Отделно тук имаше деца, които са спасили човешки животи. . . така че аз съм горда, че съм българка, горда съм, че тези деца ги има. Пожелавам им първо много здраве, второ много силна подготовка, дано другите олимпийски игри да бъдат за тях върховата спортна форма и поклон през тези българи юнаци", добави тя.

Костадинова се надява на около 20 квоти за България за зимните олимпийски игри в Пекин през февруари догодина.

"Подготовката за Игрите в Пекин върви добре, няма проблеми в момента се уточняват пътуванията, защото няма да пътуваме заедно. До момента има 5-6 квоти, надявам се като цяло живот и здраве да имаше 2021 квоти. Нашата делегация ще бъде 45-48 човека. Дано нашите зимни спортисти там да покажат своята върхова спортна форма, своите възможности, защото едни олимпийски игри са черешката, са каймак, са връх в една спортна кариера", каза президентът на БОК.

Костадинова пожела успех на новия спортен министър Радостин Василев.

"Искам да пожелая успех на новия спортен министър, надявам се, че нещата ще са ок, надявам се, че той с ръка на сърцето ще помага на спорта, сигурна съм. . . Така че просто му пожелавам успех, много силен дух, сила и много нерви, защото този пост на министър е много ветровит", добави тя.

Костадинова коментира и евентуалното изваждане на бокса и вдигането на тежести от олимпийската програма за Лос Анджелис 2028.

"Това решение още не е окончателно, но ние с всички наши връзки и контакти ще съдействаме това да не се случи, но това е решение на Международния олимпийски комитет. Така че нищо не зависи от националните олимпийски комитети. Боксът е спорт, който е носил, много, много медали през годините, щангите е спорт, който е носил много, много медали и радост за България, така че това е тяхно решение. Аз лично като спортист не бих искала тези спортове да бъдат извадени от олимпийската програма", заяви президентът на БОК.

Тя изказа мнението си и относно политическите бойкоти от САЩ, Великобритания, Канада, Австралия на Игрите в Пекин.

"Спортът е над политиката, но лично за мен, най-много ще пострадат спортистите, защото това е четиригодишен труд и ако наистина се бойкотират тези Игри от някои държави, това ще бъде в ущърб на самия спортист. Ние също сме бойкотирали по мое време олимпиада в Лос Анджелис и после правихме Игри на Добра воля в ГДР, но не е същото. . . няма го същият дух, няма я същата тежест на самите игри. Мисля, че тези държави трябва да помислят още един път и да помислят за своите спортисти", заяви Стефка Костадинова.