Председателят на БОК Стефка Костадинова бе сред легендите на спорта при откриването на "Олимпийския дом" в Лозана, Швейцария. Церемонията бе уважена от куп знаменитости на спорта и най-висшите ръководители на МОК.

Костадинова бе част от специалните гости, поканени за откриването на новата сграда на МОК в Лозана. По време на церемонията председателят на БОК се срещна с легенди като Габриела Сабатини и Катарина Вит, както и принца на Монако - Албер.

На церемонията президентът на олимпийския комитет Томас Бах преряза лентата и разведе гостите из новите помещения. Събитието бе насрочено точно в Олимпийския ден - 23 юни и отбеляза 125-ата годишнина от основаването на МОК.

Сградата, която се нарича "Олимпийска дом", се строи от няколко години и изграждането й струва над 145 милиона швейцарски франка. В нея ще работят над 500 служители, които досега бяха разпръснати из различни офиси в града.

Архитектът Ким Нерфорд Нелсон е проектирал една от най-енергийно спестяващите сгради на планетата.

Тя е изградена с много от материалите, които останаха след разрушаването на предишната постройка. Например 95 процента от разрушения бетон бе вложен в изграждането на новата сграда.

След церемонията Костадинова се завърна в Минск, за да проследи до края Европейските игри. България взе вече 9 медала в надпреварата.