Звездна група от спортисти, прославили България на най-високо световно ниво, бе в Европейския парламент в Брюксел, за да участва в серия срещи и дискусии.

Най-успелият ни и популярен футболист в историята - Христо Стоичков, големите Йордан Йовчев, Таня Богомилова, Мария Гроздева, Антоанета Стефанова и Любо Ганев, бяха част и от Конференцията за младежта и спорта.

Футболният идол и шефа на волейбола ни се срещнаха и с българския еврокомисар Илиана Иванова, бившия председател на комисията Жан-Клод Юнкер, и комисаря по бюджета Йоханес Хан.

Двамата говориха и пред Европарламента, като речта на президента на волейболната ни федерация Любо Ганев бе най-дългата за деня.

Той разви програма в три точки за това как ЕС може да помага за проекти, които да свързват бизнеса и спортните федерации.

Снимка: Българска федерация по волейбол

Легендарният номер осем завърши със своето слово конферецията, а в края на речта си Стоичков призова Австрия веднага да спре да пречи на България за влизането ни в шенген и по суша.

"Не знам кои са хората, които не ни искат - в свой стил каза Стоичков. - Знам, че когато се каже името Трифон Иванов, всички в Австрия знаят кой е. Аз винаги ще си защитавам държавата. Да се научи австрийският вътрешен министър къде е България и какво е дала на света. Искаме да се чувстваме равнопоставени в голямото европейско семейство."

Час по-късно Камата представи книгата си "Историята" в Европарламента, раздаде автографи на евродепутати и се снима с всеки желаещ.

Един от тях бе Манфред Вебер от Европейската народна партия, който получи и лично посвещение от Стоичков на своя екземпляр от книгата му.