Куп спортни знаменитости на България поведоха колоната на традиционното пролетно Велошествие и атлетически крос на столицата.

Сред легендарните личности бяха многократните олимпийски медалисти Евгения Раданова и Йордан Йовчев, златното момиче Ренета Камберова - спечелила бронз с ансамбъла на Олимпиадата в Рио 2016, младите таланти и лица на инициатива "София - европейска столица на спорта" Йоана Илиева и Катрин Маноилова и др.

Под мотото "За по чист въздух" стотици привърженици на колоезденето и бягането за здраве се събраха и тази пролет на площад Народно събрание за да потеглят в празнично темпо по маршрут до Южния парк. Облачното и хладно време в неделната утрин не помрачи настроението на присъстващите и колоната стартира с много усмивки. Събитието нямаше състезателен характер, а целта му бе седмица преди Цветница всички заедно да покажат как нашата столица може да бъде още по-цветна, спортна и чиста.

От рано сутрин на площад Народно събрание започнаха да се събират най-нетърпеливите, а точно в 11 ч. на старт застанаха 512 колоездачи. Веднага след тях потеглиха и стотината бегачи по маршрута от Парламента през Орлов мост, после покрай Перловската река до НДК и след това по бул. Витоша до входа на Южния парк.

Снимка: Bulphoto

Стартът бе даден от Анатоли Илиев, зам.-председател на "София - европейска столица на спорта" и от бронзовата олимпийска медалистка в художествената гимнастика Ренета Камберова.

"Благодаря ви, че въпреки неблагоприятното време отново сме заедно за това Велошествие и атлетическия крос. Всяка година отбелязваме идването на пролетта с тези събития под мотото "За по-чист въздух". Привържениците на колоездачния спорт и бягането за здраве стават все повече и "София - европейска столица на спорта" се стреми да предоставя нови и нови възможности за активен начин на живот. Днес сме тук на един празник, пожелавам на всички добро настроение и успех в това събитие", каза Илиев в краткото си приветствие към участниците. Всеки от тях получи специална фланелка и балон, с който да украси празнично велосипеда си. Пет минути след като потеглиха колоездачите бе даден и стартът на лекоатлетическия крос по същия маршрут.

Феновете на колоезденето и бягането за здраве бяха поздравени още от Жени Раданова и Йордан Йовчев, а със специален анонс се включи прочутият коментатор на колоездачни прояви Любо Венков. Награда бе връчена на най-атрактивното семейство при велосипедистите. Сред участниците личаха пъстрите екипи на най-успешните и популярни велосипедни клубове Велораптор, Драг, Долчини и др, заедно с представители на известните колоездачни общности в страната. Имаше много деца, повечето от тях украсили колоритно своите велосипеди. Част от участниците бяха с карнавална визия.

Снимка: Bulphoto

Празнично бе настроението и на финала до входа на Южния парк. Всеки завършил маршрута получи специален подарък от организаторите - защитна маска за лице с бранда на "София - европейска столица на спорта". На място всеки можеше да получи експертни съвети за състоянието на своя велосипед, да обнови ценна информация, а най-популярните колоездачни общества бяха организирали свои сетове със съвети и промоции към присъстващите.

Събитието се организира от "София - Европейска столица на спорта", Столична община и Центърът за градска мобилност при стриктно спазване на здравните разпоредби.

Снимка: Bulphoto