Марк Селби срещу Шон Мърфи е големият финал на световното първенство по снукър в зала "Крусибъл", като битката започва в неделя следобед.

Трикратният шампион Селби стигна до двубоя за титлата след 17:15 над Стюърт Бингам в "безкраен мач", който се игра протяжно и завърши с тежки обвинения в неспортсменство от страна на човека, който го загуби. Той не спести нищо от мнението си по темата, след като допусна обрат от 13:11 в последната сесия, а Селби на два пъти бе предупреждаван, че забавя умишлено играта.

"Прави го винаги един и същ играч, това не е ли странно? - запита Бингам в интервюто си минути след поражението. - Дали не го прави нарочно? Аз искам да играем, да има ритъм.

Всички видяха - един удар отне три минути... И после просто търкулна топката... Това е най-близкото нещо до неспортсменство, за което мога да се сетя. Не казвам, че Марк не е заслужил победата си, просто не искам да повярвам, че играта ни трябва да се играе по този начин."

Селби е известен с този тип подход, който изкарва от релси противниците. Но той е изумителен на турнира, като спечели мачове с 13:3, 10:1... Сега отново показа характер, но остана край масата с близо 4 часа повече, отколкото опонента му във финала Мърфи.

А той направи страхотен обрат, печелейки полуфинала с Кайрън Уилсън - 17:12, след като губеше с 4:10 и 6:11. В последната сесия, започнала при 12:12, Мърфи показа невероятна игра и спечели последните 5 фрейма.

Финалът е между №4 и №7 в ранглистата, като последната им среща на световно първенство е от 2007 г., когато Селби спечели полуфинала с драматичното 17:16.

Битката е за титлата, но и за 500 000 британски лири, които взима шампионът. За загубилия се полагат с 300 000 по-малко.

Двамата полуфиналисти, които преглъщат разочарованието си и в момента - Уилсън и Бингам, си тръгват от "Крусибъл" с по 100 000 лири от наградния фонд.