На страхотна церемония в "Vaudoise Arеna" в Лозана, бе дадено началото на третите младежки зимни олимпийски игри.

1872 спортисти от 79 страни на възраст между 15 и 18 години озариха залата в швейцарския град, като сред тях бе и родната делегация.

ГАЛЕРИЯ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: bgolympic.org

Спортистите ни на игрите са 18, а флагът на родната делегация развя хокеистът на чешкия гранд Спарта (Прага) - Нино Томов.

Спектакълът се състоя в присъствието на президента на МОК Томас Бах, а от българска страна, да подкреят спортните ни таланти пристигнаха министърът на младежта и спорта Красен Кралев и вицепрезидентът на БОК Любомир Ганев.

Важният акцент, както и в предишните издания, е не само спортната надпревара, но и възможността младите спортисти да станат част от една голяма международна културна общност, да общуват както помежду си, така и с вече успели шампиони, присъстващи тук като ролеви модели.

Ужасният инцидент, който сполетя подготовката за церемонията, не успя да я помрачи.

Припомняме, че 35-годишна руска фигуристка, която трябваше да участва в церемонията, падна от около 5 метра височина по време на репетициите, а състоянието й остава критично.

Игрите в Лозана ще продължат до 22 януари, като се надяваме на страхотно представяне от родните таланти, които ще ни представляват в 8 вида спорт.

Това са: алпийски ски, ски-бягане, биатлон, сноуборд, шорттрек, фигурно пързаляне, хокей, шейни.

Състезанията стартираха в петък сутринта.

ГАЛЕРИЯ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: bgolympic.org

Снимка: Getty Images/Guliver Photos