Организаторите на "Тур дьо Франс" официално представиха маршрута на най-популярната колоездачна надпревара за изданието през следващото лято.

Надпреварата ще се състои от 21 етапа, в които колоездачите ще изминат точно 3404 километра от сърцето на Страната на баските - Билбао, до френската столица Париж.

Това ще е вторият случай в историята, в който "Тур дьо Франс" стартира на територията на Испания, като и в двата пъти това става именно в Страната на Баските, където колоезденето е на изключителна почит и се нарежда по популярност веднага след футбола.

Предишният случай бе през 1992-а, когато обиколката стартира от друг главен град в областта - Сан Себастиен.

Тази година от Билбао колоездачите ще се насочат към столицата на областта - Витория-Гастейс, откъдето стартира втория етап по посока Сан Себастиан, а вече третият етап ще навлезе на френска територия, макар и все още в земите на баските.

Предстоящият Тур впечатлява с добавянето на още изцяло планински етапи - 8 на брой, които нахлуват в надпреварата за сметка на чисто спринтьорските етапи.

Четири етапа завършват с изкачване на връх, а с титлата "Кралски етап" ще бъде удостоен деветият, който е може би най-тежкият и завършва с брутално изкачване на угасналия вулкан Пю де Дом.

Това легендарно изкачване не бе използвано от организаторите цели 35 години, а обявяването му като финал на етап предизвика истиснки фурор сред феновете на колоезденето в социалните мрежи, като дори се предполага, че именно Пю де Дом ще е символът на "Тур дьо Франс" 2023.

За 110-ото издание на Тура организаторите са пренебрегнали френският Север, Северозапад, както и Югоизток, които тотално ще бъдат подминати от колоната състезатели.

За разликата от миналата година, когато надпреварата започна в Копенхаген и тръгна френския си път от север на юг, след това до Пиринеите и обратно връщане към Париж на север, сега посоката е различна.

Всичко започва в Испания и през Пириниети се движи в северозападна посока към Алпите, преди да завърши по традиция в Париж.

Снимка: АР/БТА