Шампионът на България в шосейното колоезедене Теодор Русев изненадващо не попадна в състава на националния тим за предстоящото Европейско първенство във френския град Плуе от 24 до 28 август.

Въпреки че преди дни българинът с най-предно класиране в ранглистата спечели държавното първенство, той не е одобрен от родната федерация за участие на шампионата на Стария континент.

Вместо 29-годишния колоездач на клуб "Несебър" са предпочетени по-млади състезатели.

Пред Sportal.bg Русев изрази разочарованието си от това решение, което го лишава от възможността да покаже качествата си на престижната сцена.

"Аз съм си извоювал правото да участвам.

Преди дни станах шампион на България, с най-много точки съм от всички българи и не разбирам защо искат да ме лишат от участие, от този прекрасен шанс - казва Русев. - Това е все едно националният ни отбор по футбол да се беше класирал на Европейско първенство и да не извикат Бербатов."

Той изрази съмнение в мотивите на ръководните фактори в родното колоездене и смята, че рекламни причини може да стоят в основата на това несправедливо от негова гледна точка развитие на нещата.

"Казват, че можело да не завърша обиколката, че едва ли не съм твърде стар, но има много по-възрастни от мен. Подозирам, че става въпрос за рекламни причини. Но аз съм си заслужил правото да отида на европейското", добавя колоездачът.