Младежкият национален отбор по хокей на лед на Русия е бил отстранен от полет Калгари - Торонто в Канада заради неправилно носене на медицински маски за лице, съобщи местната федерация по хокей на лед.

По-рано журналистката на шведския телевизионен канал SVT Мария Леман написа, че руският и чешкият отбор са отстранени заради пиянство, пушене и липса на маски.

Според източник на агенция ТАСС, причината е нарушаване на правилата от старши треньора на руския тим Сергей Зубов, а за играчите не е имало оплаквания.

"Руската федерация по хокей на лед следи ситуацията с отпътуването на младежкия отбор от Канада. Билетите за връщането са закупени, отборът вече е заминал за Русия от Калгари с трансфери в Торонто и Франкфурт и се очаква да пристигне в Москва вечерта на 2 януари", се казва в съобщението.

"Разглеждаме внимателно информацията за инцидента. Основната жалба на превозвача е срещу представителите на руската делегация, заради които отборът е свален от полета. Според представителите на канадската авиокомпания, членовете на делегацията не са носили правилно медицинските си маски", добавят от федерацията.

Световното първенство по хокей на лед за младежи беше отменено поради множество положителни случаи на заразяване с коронавирус. Шампионатът в Едмънтън и Ред Диър в Канада трябваше да приключи на 6 януари.