Карлос Насар постави нов световен рекорд в изтласкването на световното първенство по вдигане на тежести.

Българинът се справи с щангата с 220 килограма в своята категория (до 89 кг) по време на шампионата в Колумбия.

Така Насар прати в историята постижението на италианеца Антонио Пицолато от 217 килограма, регистрирано на европейското първенство през юни тази година. Успешният опит осигури на Карлос златото в движението, но три неуспешни опита в изхвърлянето не дадоха шанс на българина за световната титла в категорията.

Насар започна неуверено състезанието и това не е неочаквано. Само седмица преди световното първенство дойде шок от внезапната смърт на личния му треньор Илиян Илиев, загубил живота си на път за спортната база Белмекен.

Тийнейджърът на два пъти не успя в изхвърлянето - 173 и 174 кг. С това българинът изпусна сигурен медал в общото класиране.

Отпаднал от двубоя, Насар хвърли всички сили в изтласкването, където още в първия си опит подобри световния рекорд за юноши с 212 килограма. После не сполучи на 217, но се справи с 220 килограма и си

осигури златото в движението.

Шампион в Богота стана Кейдомар Байения от Венецуела с 385 килограма в двубоя (175 и 210), втори е Браян Родайегас (Колумбия), а трети - Хуанхуа Лю (Китай).