Световни и европейски шампиони и медалисти са заявили участие в кръга от световната купа по акробатика за мъже и жени, който ще се проведе от 3 до 5 април "Асикс Арена".

Успоредно с това състезание столичната зала ще е домакин и на международен турнир. Според предварителните заявки общия брой на състезатели за двете прояви ще надхвърли 500 души.

В турнира за световната купа България ще бъде представена само от смесената ни двойка Мариела Костадинова, която е двойна шампионка от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес и Теодор Великов. В първото си голямо състезание за миналата година - европейското първенство в Холон (Израел) двамата се наредиха на шесто място в многобоя и записаха още два финала.

Основни конкуренти на българите в тази категория ще са представителите на Русия Виктория Аксенова/Кирил Стацев, които са европейски шампиони за 2019 година. Победителите във всички кръгове на световните купи през 2018 и 2019 година пристигат у нас заедно Георги Патарая. Трикратният световен шампион в смесените двойки сега е старши треньор на "Сборная", а Купата в София е неговото първо голямо състезание на тази длъжност.

Освен руските представители на квадрата в София ще видим и две от най-силните смесени двойки на Беларус - Артур Беляков/Влоха Мелник, които са златни медалисти от вторите Европейски игри в Минск, както и световните и европейски вицешампиони Константин Евстатиев/ Ханна Каслан.

При мъжките двойки за първото място ще се борят европейските шампиони за миналата година Адам Ъпкот/Чарли Тат (Великобритания) и носителите на сребърен медал от шампионата на Стария континент Тимофей Иванов/Максим Караваев (Русия).

Във вида мъжки четворки във София пристигат първенците на Европа Алаксандър Сорокин/Кирил Зародин/Герасим Кудрашов/ Валери Тукашвили.

Международният турнир е контролно състезание за българските представители за определяне на състава за световното първенство по акробатика, което ще се проведе през май в Женева (Швейцария).