Арменският гросмайстор Левон Аронян, един от най-добрите шахматисти в света в момента, обяви смяна на националността си в спорта. Световният №5 няма да представя повече родината си и преминава в националния тим на САЩ, като се мести за постоянно зад Океана. Аронян ще е част от Глобалния шахматен център на милиардера Рекс Синкфийлд в Сейнт Луис, където ще се готви редом с останалите национали на Щатите.

А те са колоритна, мултинационална компания. Световният №2 Фабиано Каруана е лидерът на отбора - италианец по кръв, естествено. Лениер Домингес (роден в Куба и играл за тази страна), Уесли Со (играл за Филипините преди САЩ), Хикару Накамура (петкратен шампион на Щатите, но японец), както и изгряващата звезда Джефри Сионг, който е с баща китаец и майка - американка.

Остявайки настрана в каква компания се вписва Аронян, решението му е доста противоречиво и в Армения отзвукът е огромен. Това е шахматист, който изведе отбора си до три Олимпийски титли в този спорт (2006, 2008, 2012 г.), изпреварвайки фаворитите - Русия, САЩ и т.н.

Тезите за промяната на националността поне що се отнася до спорта на Левон са две.

Основната е политическа. Аронян е безкрайно разочарован от напускането на поста президент на неговия приятел Серж Саргсян през 2018-а. Дългогодишният лидер на страната (и като премиер преди това) е голям привърженик на шахмата и близък на гросмайстора.

В официалното си съобщение за решението да играе за САЩ, най-добрият състезател на Армения посочва именно този фактор: "Абсолютно безразличие на държавата към шахмата в страната".

Какво обяви още Аронян:

"Пред мен имаше избор - или да изоставя това, на което съм посветил целия си живот, или да отида там, където ме оценяват. За повече от година нито едно обещание на държавата в Армения не се изпълни. Направил съм твърде много компромиси и жертви, за да стигна дотук в кариерата си и от тази гледна точка, това не е трудно решение."

Да, но има и други мнения по темата.

"За нас това е огромна изненада - каза министърът на културата, науката и спорта в страната Ваграм Думанян. - Няма нито една наша уговорка с Левон, която не е изпълнена. Надявам се да преосмисли решението си."

Армения вече си поиска обезщетението, както се полага по законите на ФИДЕ - световната федерация в шахмата. 76-годишният Синкфийлд обяви, че ще го плати лично - 50 000 евро. Именно неговият огромен ресурс и доброто заплащане, лукс и условия, за които се говори, че осигурява на своите състезатели, е другата теза за действията на Аронян.

В Щатите от днес темата е особено популярна, но вече и с "добавена стойност" - милиардерът иска да добави още един ас към колекцията, с което - и към националния тим на САЩ. Става дума за 17-годишният вундеркинд от Иран Алиреза Фиружа.

На 14 г. той вече бе гросмайстор, след което успя да изкара извън нерви световния №1 Карлсен, направи два много равностойни двубоя срещу него, а успя да бие и асове като Аронян и Каруана.