Норвежецът Магнус Карлсен е най-печеливш за отминалата 2020 година в електронните спортове. Световният шампион бе във вихъра си по време на пандемията и е спечелил над половин милион долара ($510 587) в онлайн платформата Chess24, където се подвизава под псевдонима DrNykterstein. 

Карлсен е отявлен привърженик на виртуалния спорт, а през миналия сезон бе сред най-добрите мениджъри във Fantasy Premier League, където всеки може да се пробва да сглоби боеспособен отбор от Висшата лига на Англия.

Той не е единственият шахматист в Топ 10 - там присъства и американския гросмайстор Хикару Накамура с общо $325 000 печалби, а в челната петдесетка попадат още двама участници в Chess 24. Специализирано проучване обаче показва, че най-добрите 50 играчи в електронните спортове в света са заработили 76% по-малко спрямо предходната 2019 година, в която общата сума е била $55 милиона, а през 2020 година се равнява на доста по-скромните $11 милиона.

Средната възраст в Топ 50 е 22.7 години, като в списъка има седмина тийнейджъри.

“Когато става дума за електронни спортове, хората си мислят предимно за CS:GO, DOTA и League of Legends, но не и за шах. Магнус Карлсен е фантастичен шампион и доминира онлайн вече години наред, повишавайки популярността на спорта”, коментираха от агенцията, изготвила статистиката за годината.