Двукратният световен шампион в колоезденето Жулиан Алафилип остава в болница, съобщиха от отбора му "Куикстеп-АлфаВинил".

Той пострада тежко след масово падне на около 30 колоездачи по време на класиката Лиеж - Бастон - Лиеж през уикенда.

Алафилип веднага бе обездвижен и откаран в болница, като макар състоянието му да е стабилно, той ще остане в лечебното заведение по-дълго от очакваното.

Французинът има фрактури на ребрата, на едната бедрена кост, едната ключица, както колапс на белия дроб, който е бил перфориран от клон при падането.

Въпреки тежкото му състояние, неговите близки съобщиха, че Алафилип вече е в добро настроение и дори се шегува със своите приятели и персонала в болницата.

Неговият колега Илан Ван Уилдер пък претърпя сложна операция на челюстта, която счупи в същото падане.

Позитивни новини обаче пристигнаха от Колумбия, където шампионът от Тур дьо Франс през 2019-а Еган Бернал вече тренира на пълни обороти.

Бернал, който е истинска суперзвезда в родината си и един от топ колоездачите в целия свят, претърпя множество фрактури при сблъсък в спрял бус по време на тренировка.

В първите дни мнозина поставяха кариерата му под въпрос, но ето, че няколко месеца по-късно той отново тренира професионално и се готви за остатъка от сезона.