Световният шампион с Англия от 2003 година Стив Томпсън и още седем ръгбисти твърдят, че професионалния спорт им е донесъл перманентни увреждания на мозъка. И ще съдят отговорните за играта федерации за неглижиране на ситуацията. Всеки един от осмината бивши спортисти е диагностициран с ранни признаци на деменция, а като причина за това се посочват непрестанните удари в главата по време на професионалните им кариери.

42-годишният Томпсън играе във всички мачове на Англия по пътя към Световната купа преди 17 години, но сега не помни, че това се е случило.

"Не мога да си спомня нито един от тези мачове. Плашещо е", заявява бившият ръгбист.

Следващата седмица групата ще изпрати писмо, в което иска обезщетение в размер на милиони, като то ще бъде адресирано както до управляващите ръгби органи на Англия и Уелс, така и до световната централа. Стъпката, която идва след това, ще бъде завеждането на групов иск.

Това е първи подобен ход в цялата история на ръгби, а ако той се окаже успешен, вероятно ще доведе до революция в спорта. Адвокатите на Томпсън и останалите съобщават, че други 80 бивши играчи между 25 и 55 годни също имат симптоми на деменция. 

"Гледам записи на мачовете и виждам себе си, но сякаш не съм бил там. Сякаш не съм аз", добавя още Томпсън.

Вероятно той и другите седмина ръгбисти страдат от хронична травматична енцефалопатия - заболяване, открито от д-р Бенет Омалу при бившия играч по американски футбол Майк Уебстър и основен мотив за филма "Сътресение" с Уил Смит. През 2011 година група от бивши състезатели по американски футбол тръгна на съд с НФЛ, като в крайна сметка бе достигнато споразумение за $1 милиард. Причината за ХТЕ са множеството удари, които тези спортисти понасят по главата си.

Множество бивши играчи от НФЛ са били диагностицирани с ХТЕ след смъртта си, а такъв бе случаят и при Джеф Асъл - бивш играч на Уест Бромич Албиън и национал на Англия. 

При сходно развитие на този случай, вероятно големите ръгби организации ще бъдат принудени да изплатят солидни обезщетния, както и да затегнат значително мерките за безопасност в спорта.