Българската състезателка по борба Тайбе Юсеин спечели 61-та награда за "Спортист на годината" в родината ни.

27-годишната възпитаничка на русенското спортно училище стана европейска шампионка в Каспийск и световна шампионка в Будапеща в рамките на годината.

Подгласнички на Юсеин са лекоатлетката Мирела Демирева (висок скок), която стана европейска вицешампионка и колежката й при девойките Александра Начева (троен скок), която стана олимпийски шампион на младежките игри в Буенос Айрес.

За първи път в историята на анкетата, която се провежда измежду спортните журналисти, три жени са на първите три места, освен периода между 1986-а и 1989 -а, когато има призова тройка и при двата пола.

"Искам да изкажа благодарностите си към големия Петър Касабов, който ми е треньор и старши треньор на националния отбор по борба.Благодаря на семейството ми, че ме е изградило като силна личност и ме е научило винаги да преследвам целите си. Искам да се обърна към всички тук и към всички зрители, аз и моите колеги сме живо доказателство, че мечтите се сбъдват с много трудолюбие, упорство и вяра. Хенри Форд е казал: "Неуспехът не трябва да ви плаши, неуспехът е възможност да започнеш всичко отначало, но по-мъдро". Аз започвах десетки пъти отначало и успях. Пожелавам на всички това. Весели празници", сподели Юсеин.

Отбор №1 е на България с актив от 1070 точки е ансамбълът ни по художествена гимнастика, който спечели злато и бронз на Световното първенство в София.

Спортист №1 с увреждания е Денислав Коджабашев, европейски вицешампион по тенис на маса (500 точки).

Наградата за най-заслужил треньор спечели наставника на женския ни национален отбор по борба Петър Касабов. Под негово ръководство България вече има световна шампионка.

Снимка: БТА

Ето как изглежда цялата класация за "Спортист на годината":

10. Александра Жекова, сноуборд (195 точки) - шеста на Олимпиадата в Пьончан в дисциплината сноубордъркрос

9. Катрин Тасева, художествена гимнастика (261 точки) - трето място на бухалки на Световната купа в Пезаро, Италия и сребърна медалистка от Световното първенство в София

8. Кирил Милов, борба (315 точки) - вицешампион в категория до 97 кг, класически стил на Световното в Будапеща

7. Габриела и Стефани Стоеви (336 точки), бадминтон - европейски шампионки, спечелиха общо шест турнира

6. Кубрат Пулев, бокс (526 точки) - официален претендент за световната титла на IBF след победа над Хюи Фюри в София

5. Стойка Петрова, бокс (556 точки) - световна вицешампионка в категория до 54 кг на първенството в Делхи.

4. Биляна Дудова, борба (567) точки) - вицешампионка на Световното първенство в Будапеща в категория до 57 кг

3. Александра Начева, лека атлетика (707 точки) - световна шампионка за девойки от младежката Олимпиада в Буенос Айрес.

2. Мирела Демирева, лека атлетика (928 точки) - европейска вицешампионка на висок скок с постижение от 2 метра на първенството в Берлин.

1. Тайбе Юсеин, борба (1221 точки) - вропейска шампионка в Каспийск и световна шампионка в Будапеща в рамките на годината