Тайгър Уудс, емблемата на световния голф и най-разпознаваемо глобално лице на спорта за аристократи, разкритикува остро "отцепниците" в него.

Вихри се скандал след намесата на Саудитска Арабия в голфа, създаването на паралелен тур, базиран на милиардите от петродолари, който разцепи класическата структура в играта. Немалко звезди се изкушиха и срещу огромни хонорани напуснаха PGA тура, но Тайгър не е един от тях. Нещо повече - той отказа договор за близо 1 милиард долара, които щеше да вземе за три години, ако стане лице на "новия голф".

Преди старта на юбилейното 150-о издание на Open Championship - най-славната и традиционна надпревара в този спорт, който е в Дома на голфа - Сейнт Ендрюс, Великобритания, Уудс говори по темата.

"Разочарован съм - бе първата реакция на легендарния Тайгър. - Тези, които избраха парите на LIV (така се казват саудитските серии в голфа) забравиха откъде са тръгнали и как са стигнали там, където са. И кой им помогна да го направят.

Корените на нашия спорт и неговите традиции го правят глобално значим. Някои от колегите ми очевидно забравиха това. За съжаление, не можем да налагаме решение на никого. Но съм убеден, че случващото се в момента няма да бъде забравено лесно.

Ние сме тук за 150-о издание на една надпревара, която е формирала световното внимание и интерес към голфа. Има много такива в PGA тура. Трябва да уважаваме корените на спорта ни. И да проявим скромност и смиреност в респекта си към тях. Не всичко е само банкови сметки и пари.

Днес ние се връщаме в Дома на голфа - най-пропитото с история място за тази игра. И е редно да се замисляме за тези неща."

Асоциацията PGA вече отстрани за неопределено време някои суперзвезди, избрали саудитските пари - Фил Микелсен, Дъстин Джонсън, Бруукс Кьопка, Брайсън ДеШамбо, Патрик Рийд. Но всички те бяха допуснати до Open Championship като изключение, защото са се класирали по право за него в точкуването, преди да стане разделението. Нещо, което също не се харесва на Уудс.

"Не разбирам това решение, а и то ще създаде доста деликатна и некомфортна ситуация тук - каза американският ас. - И все пак, приемам го. Не съм конфликтен човек.

Но имам своите възгледи и принципи, които няма да променя, за да изглеждам приятелски настроен към някого."