Най-голямата фигура в спорта голф и - отскоро - в отбраната компания на спортни милиардери, Тайгър Уудс, направи катастрофален старт на участието си в The Open.

Това е най-славната и пропита с традиции надпревара в спорта, която през тази година празнува своето 150-о издание.

Тайгър се провали шумно в първия ден, като завърши с резултат от +6 - на шест удара от последните, които засега са в зоната на оставащите след пресявката за уикенда. Това означава, че днес Уудс, трикратен победител на турнира и носител на общо 15 Мейджър титли, има почти невъзможна мисия да мине отсявката. И може да отпадне още преди уикенда.

ВИЖТЕ КАРТИНА ОТ ПЪРВИЯ ДЕН НА СТРАХОТНИТЕ ИГРИЩА В ШОТЛАНДИЯ И КАК СЕ ПРОВАЛИ ТАЙГЪР>>>

Американската легенда изпрати топката във водата още на първа дупка, на която направи двойно боги (допълнителни удари след пропуски).

Води американецът Камерън Йънг (8 под пара, осем удара по-добре от средното очаквано за 18-те дупки). Втори е представилият се много силно Рори Макилрой (на два удара зад лидера).

Голямата болка на английския голф продължава - на легендарната надпревара не е печелил техен сънародник вече от 30 години. И сега е трудно да си го представим, въпреки че ветераните Лий Уестууд и Йън Поултър направиха сравнително успешен първи ден.

Малко история и защо The Open е толкова специален:

Надпреварата на игрищата в "Сейнт Андрюс", област Файф (Шотландия), са наричани Старата дама на голфа. Мястото е на 60-ина километра от Единбърг и там се намират най-старите голф терени на планетата.

Тук се е играла тази игра още през 15-и век, като местните са били толкова запалени, че кралят дори е забранил да се играе голф през 1457 г. Той е бил притеснен, че хората основно се занимават с него, а не упражняват стрелбата си и забравят задълженията към дома и кралството...

Снимка: Getty Images